Bouwvergunning - hoe zit dat?

In sommige gevallen heeft u voor het plaatsen van uw tuinhuis of blokhut een bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig. Dit is onder andere afhankelijk van de afmetingen, de hoogte en de plaats waar deze komt te staan. Als het tuinhuis hoger is dan 3 meter heeft u vrijwel altijd een bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig.

 

Of u voor het plaatsen van uw blokhut, tuinhuis of houten garage een bouwvergunning nodig hebt, is o.a. afhankelijk van de hoogte, de afmetingen en de plaats waar deze komt te staan. Indien het hoogste punt hoger is dan 3 meter heeft u vrijwel zeker een bouwvergunning nodig. 


Op het online omgevingsloket kunt u snel achterhalen of u een bouwvergunning nodig heeft. Aan de hand van uw situatie en de afmetingen van uw te plaatsen tuinhuis, blokhut of houten garage kunt u vaststellen wat voor u van toepassing is: geen bouwvergunning, een lichte bouwvergunning of reguliere bouwvergunning. Zodra u dit weet kunt u inloggen met uw DigiD en kunt u de aanvraag indienen.

Een situatietekening van uw perceel is vereist indien u een bouwvergunning nodig heeft. Hiervoor kunt u een kadastrale kaart van uw huis downloaden op de site van het kadaster. Deze kunt u downloaden door op kadastrale kaart aanvragen te klikken. De kosten hiervan bedragen €1,40. 
  
Mocht u voor het plaatsen van een blokhut of tuinhuis een bouwvergunning nodig hebben, dan hebben wij voor uw gemeente de technische tekeningen van de blokhut, tuinhuis of houten garage. Deze kunt u binnenkort online downloaden op onze site. 
  
TIP! Ga op zoek naar de website van uw gemeente. Vaak kunt u daar ook heel veel contact-informate vinden over het aanvragen van een bouwvergunning. Vind het webadres van uw gemeente gemakkelijk op de site van Vereniging van Nederlanse Gemeenten of op het overzicht van Belgische gemeenten.

 

Bouwvergunning links Nederland

Omgevingsloket - Vergunning check
DigiD - Aanvraag forumulier bouwvergunning 
Kadaster - Kadastrale kaart aanvragen 
Bouwleges - Online legetarieven berekenen 
Postbus 51 - Bouwvergunning 
Overheidsloket - Bouwvergunning

 

Bouwvergunning links België

Voor informatie over bouwvergunning en uw tuinhuis, neemt u een kijkje op http://www.ruimtelijkeordening.be.