Montage tuinhuis

Het is mogelijk om een blokhut, tuinhuis, houten garage en zelfs een houten chalet zelf plaatsen, hoewel wij in eerste instantie aanraden een vakman in te huren. Als u geen "klusser" bent, kan het zelf opbouwen van uw tuinhuis namelijk flink tegen vallen. U krijgt wel op basis van het bijgeleverde bouwschema krijgt u een goed beeld van de opbouw van het huis of de garage, waardoor u met enige kluskennis uw huisje toch goed in elkaar kan zetten. Uiteraard kunt u ons altijd even bellen als u er tijdens het bouwen van de blokhut niet uitkomt. Telefonisch helpen onze medewerkers met vakkennis u graag weer op weg. Ten slotte kan het een oplossing zijn iemand in uw buurt met verstand van bouwen/timmeren te vragen te helpen. 

Al onze producten worden geleverd in bouwpakketten met installatieschema's: de ramen, luiken en deuren zitten klaar in het pakket en kunnen gemakkelijk in elkaar gezet worden. 

 

Hier een klein overzicht van de mogelijke onderdelen van een huis:

 

Bouwbenamingen

In het onderstaande stukje kunt u een stappenplan voor de bouw van een tuinhuis of blokhut vinden. Let op! Dit stappenplan is van een voorbeeldhuisje. Gezien tuinhuizen van elkaar kunnen verschillen, hoeft dit stappenplan niet overeen te komen met uw aangeschafte tuinhuis.

 

Montage tuinhuis

Stap 1: 
Een goede fundering als basis is belangrijk voordat u begint met bouwen. Werk daarom goed aan een degelijke ondergrond voordat u aan de slag gaat: een tegel-bestrating of betonvloer ter grootte van de hele oppervlakte van de blokhut voldoet het beste. Uw tuinhuis gaat veel langer mee als de ondergrond waterpas is! Daarnaast is het belangrijk dat de blokhut boven het maaiveld komt te staan. Houd altijd een zeil bij de hand om uw bouwwerk tijdens de bouw te beschermen tegen een regenbui of andere weersinvloeden*. 

Montage blokhut stap 1

 

Stap 2: 
Controleer alle onderdelen van het bouwpakket van uw tuinhuis aan de hand van de bijgesloten lijst van producten van het bouwschema. Alle onderdelen zijn genummerd. Het lijkt misschien veel werk, maar het is slim de producten te sorteren en uit te stallen. Hierdoor werkt u vanaf het begin sneller en met minder fouten. 
Montage tuinhuis stap 2

  
Stap 3: 
Nu plaatst u de onderste laag, de geïmpregneerde funderingsbalken, door ze parallel aan elkaar op de verharde ondergrond te leggen. Vervolgens bevestigt u de balken zoals in de handleiding staat aangegeven. U stapelt de balken om en om, zodat de hoekverbindingen precies in elkaar sluiten en u alle wanden tegelijk bouwt. Door het groef- en veersysteem passen de balken goed in elkaar (voor meer informatie over het groef- en veer systeem klik op blokhut). ** 
Chalet montage stap 3

  
Stap 4: 
Gedurende de opbouw van de blokhut, tuinhuis of houten garage is het belangrijk om de positie van de ramen en deuren in de gaten te houden. Tel hiervoor de balklagen van het bouwschema, dit is een simpele en goede manier om ervoor te zorgen dat u de ramen niet te hoog of te laag plaatst. 
Wanneer de wandbalken hoog genoeg zijn om het raam- of deurkozijn te ondersteunen, kunt u het kozijn tussen de balken schuiven. De blokhut is te spiegelen, zodat u bijvoorbeeld de deur die in dit schema links wordt geplaatst rechts kan monteren. Het raam komt dan automatisch links te zitten. Voor meer informatie over spiegelen kijk op blokhut op maat.  
Houten garage montage stap 4

Stap 5:  
Vervolgens wordt de geveltop verbonden en de dwarsbalken worden geplaatst. Pas daarna kunt u de ramen van de blokhut plaatsten. ***  
Tuinhuisje opbouw stap 5

Stap 6: 
Nu kan het dak worden gemonteerd. Het dakbeschot bevestigt u goed met schroeven.LET OP! Houdt 4 mm afstand tussen de dakplanken om rekening te houden met de werking van het hout. 
Tuinhuis montage stap 6

Stap 7: 
Dan is het tijd voor de afwerking van het dak. Kwalitatief goede dakbedekking zijn bitumen shingles. Deze shingels zien eruit als gewone dakpannen, maar zijn van stevig bitumen, waardoor u ze gemakkelijk kan plaatsen en de zeer lang mee aan. Zie montage shingles voor de handleiding voor de montage van de dakshingles. **** 
Blokhut opbouw stap 7

Stap 8: 
Uw blokhut is af als u de dakranden, ook wel de boeidelen en sierlijsten bevestigt!
Opbouw tuinhuis laatste stap


Bouwtips: 
* Indien u de blokhut wilt verankeren kunt u verankeringsogen in het beton maken van de fundering. U kunt ze plaatsen door een plug in de het beton te gieten of te boren. Soms is dit wenselijk, soms is het niet noodzakelijk, omdat een blokhut al een flink gewicht van zichzelf kent. 
** Omdat vocht niet alleen van boven, maar ook van onderen komt, begint u met het stapelen van de sterkste en mooiste balken. 
*** Voordat u het dakbeschot gaat bevestigen kan het soms voorkomen dat u een klein hoogteverschil bovenin in een balkkruising treft. Dat is niet vreemd. Wanneer 20 balken opgestapeld liggen kan het gebeuren dat er een klein verschil ontstaat tussen de bovenste balken. Wanneer alles goed ineen is geslagen met een rubber hamer en er toch een verschil ontstaat, kiezen professionele bouwers ervoor om het verschil bij te werken met een (electrische) schaaf. 
**** Bij het bevestigen van de shingles is het prettig om met een spijkerpistool te werken.

 

Moe van het bouwen van een tuinhuis? Rust lekker uit op een zitzak van Sit & Joy zitzak.