Hout informatie

Hout is een natuurproduct en daarom vraagt de uitleg over hout wat extra aandacht. Alle producten van Tuinhuis.com zijn van grenen en/of vuren. Dat wil zeggen dat het hout sterk, duurzaam en makkelijk te bewerken is en daarom wordt het ook gebruikt bij het maken van tuinhuizen. De discussie dat het kappen van hout slecht zou zijn voor het milieu is de laatste jaren sterk afgezwakt en niet onterecht. De jaarlijkse groei van hout is in de Skandinavische landen groter dan de jaarlijkse gekapte hoeveelheid (bron: Wikipedia). Er zijn internationale instanties (FSC en PEFC) die ernaar streven het evenwicht te herstellen en deze hebben de laatste jaren enkele successen geboekt. Enkele veel voorkomende dingen worden hieronder besproken.

 

Scheuren of barsten

Het hout waar tuinhuizen van gemaakt worden is gedroogd hout en tijdens het drogingsproces kunnen scheuren of barsten ontstaan. Doordat een tuinhuisje buiten staat kan het hout door het weer verder scheuren. Deze scheuren beïnvloeden de duurzaamheid van het hout niet en zijn daarom ook toelaatbaar volgens DIN4074. Hars is niet te voorkomen bij tuinhuizen van hout en kan dus voorkomen. Harsuittreding kan versterkt worden door het gebruik van donkere verf.

Scheur in het hout

 

Blauwschimmel

De prefab tuinhuizen van Tuinhuis Discounter zijn veelal reeds geïmpregneerd, dit ter bescherming van het hout. Dit heeft als nadeel dat het vochtig is en dat er blauwschimmel kan ontstaan. Dit is geen probleem voor het hout zelf. Zodra het hout gedroogd is kunnen deze schimmelplekken zeer eenvoudig verwijderd worden door het licht te schuren of er met een harde bezem overheen te gaan.

Blauwschimmel

 

Volumeverandering

De geïmpregneerde modellen zitten vol met impregnant. Zodra het huis opgebouwd is en gaat drogen kan het huis in volume veranderen. Dit is wederom geen probleem, maar het kan daarom zijn dat u een raam of deur na een periode nogmaals dient af te stellen.

 

Ruwe, groffe oppervlakken

Ondanks grote zorgvuldigheid en gebruik van de juiste hulpmiddelen kan er soms een ruwe plek ontstaan op het hout. Dit komt het meeste voor bij de knoesten.

 

Vlekken zout

Op geïmpregneerde tuinhuisjes kunnen oppervlakken van groen- en witachtige plekken voorkomen. Dit is het impregneringsmiddel dat zich mengt met hars. Deze koperzouten oxyderen en verdwijnen langzaam.

 

Verkleuring

Bij het hout kunnen zich kleurveschillen voordoen. Afhankelijk van de opslag en de impregnant komen deze kleurverschillen naar boven. Deze verschillen in kleuren zijn tijdelijk en verdwijnen langzamerhand.

Verkleuring van het hout

 

Knoesten en naden

Knoesten en naden zijn natuurlijk voorkomende dingen in het hout. De knoesten zijn waar de takken aan de stam begon van de boom. De naden en knoesten zijn geen scahde, maar slechts een natuurlijke verschijning. Plannen om een tuinhuisje te bouwen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk ook eens hier voor veel informatie over het bouwen van een tuinhuis.